Президентските избори в Турция, които ще се проведат на 24

...
 Президентските избори в Турция, които ще се проведат на 24
Коментари Харесай

Султан Ердоган - между Ататюрк и Абдул Хамид Втори

 Президентските избори в Турция, които ще се проведат на 24 юни 2018, ще увенчаят дългия път на Реджеп Тайип Ердоган към върха. Защото заедно с тях в действие влиза новата конституция на страната, която ще даде големи пълномощия на бъдещия президент. Многобройни критици наричат Ердоган " султан " - поради неговата политика, която те дефинират като неоосманска. Същевременно те виждат в него пълен противовес на създателя на актуалната турска страна Мустафа Кемал Ататюрк.
Между Ататюрк и Абдул Хамид Втори

Плановете на Ердоган гласят: той да бъде държавен глава и през 2023 година, когато Република Турция ще празнува 100-годишнината от основаването си. Не, той не цели нейното очистване, нито пък се стреми да възвърне Османската империя, както се твърди постоянно. Истината е по-скоро друга: Ердоган се счита за последовател както на делото на Абдул Хамид Втори, последния най-значим османски султан, по този начин и на делото на Кемал Ататюрк, създателя на Турската република. " Той се възприема като комбинация сред ислямската теза на султана и републиканската антитеза на Ататюрк ", споделя турският интелектуалец от арменски генезис Етян Мачупян, който през 2015 година е бил консултант на тогавашния турски министър председател Ахмет Давутоглу.

Според някогашния премиерски консултант, Ердоган към този момент не слага под въпрос Републиката като форма на ръководство. Днес той приготвя годишнините от основаването на Турската република тъкмо толкова празнично и тържествено, колкото и неговите кемалистки прародители. Неговият мотив гласи: със своя поход към самостоятелност, Ататюрк е избавил исляма от неговите немюсюлмански врагове. Затова мюсюлманите би трябвало да почитат и славят Републиката.

В своите речи Ердоган в това време даже намира положителни думи за учредената от Ататюрк Републиканска национална партия (РНП), която след идването на власт на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) през 2002 е съществена опозиционна сила в турския парламент. Ако Ердоган подлага на критика тази партия за нещо, то поради това, че в това време се била трансформирала в неясно сходство на това, което е представлявала по времето на Ататюрк.

Привързаността на Ердоган към републиканската концепция намира израз и в неофициалната коалиция сред неговата ПСР и Партията на националното деяние (ПНД), на която той ще разчита и на идните на 24 юни президентски избори. И двете обединения - РНП и ПНД - са антилиберални партии и са скептично настроени по отношение на Запада. И те - сходно на Ердогановата ПСР - се упражняват в антиимпериалистическа реторика. Обща и за трите е контузията от Севърския кротичък контракт, подписан през 1920 година сред Османската империя и страните-победителки от Първата международна война. Той е ревизиран три години по-късно с Лозанския кротичък контракт, направил допустимо съществуването на турската страна в сегашните ѝ граници.

Още по-назад в историята

Позовавайки се на Абдул Хамид Втори, Ердоган ни връща още по-назад в историята - в 19-и век. През своето ръководство от 1876 до 1909 година този султан също се е борил против отслабването на Османската империя. Но, за разлика от турския националист Ататюрк, Абдул Хамид е залагал напълно на панислямската идеология.

Ердоган може и да не е ислямизирал институциите на турската страна. Само че в неговата страна е в ход ислямизиране на обществото. В своите речи турският президент обича да приказва за исляма и за потребността от " ново поколение вярващи ". В тази връзка той непрекъснато уголемява полето за деяние на ислямските организации и обединявания.

Ердоган съумя да реализира нещо удивително - да постави знак за тъждество сред турския национализъм и поддръжката за него самия. И с цел да поддържа тези патриотични настроения, той се нуждае от огромни тематики - като опълчването срещу САЩ и Запада и войната в прилежаща Сирия. Защото равносметката от ръководството на неговата Партия на справедливостта и развиването не е изключително добра.

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права непокътнати

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР